Cookie preferences
SettingsI accept
  • Maszyny rolnicze i ogrodnicze dobrej jakości
  • Wykwalifikowany personel
  • Dostawa na całym świecie
  • działamy od 1977 roku
4.8 Google Reviews

Waar u op moet letten bij het opstellen van een verwerkingslijn

18 April 2024

Onderdelen van de verwerkingslijn: van wassen tot verpakken

Een verwerkingslijn, de naam zegt het al, is een opstelling van machines die de producten, vaak groenten en fruit, in één lijn verwerken. De opstelling van z’n verwerkingslijn is afhankelijk van het te verwerken product en de wensen.

Machines die veel worden ingezet in sorteer-/verwerkingslijnen zijn: een aanvoerbandwasmachinesnijmachinessorteermachineafweegmachine en verpakkingsmachine. Als het product wat u wilt verwerken bijvoorbeeld niet verpakt of gesneden hoeft te worden, kunnen deze uiteraard uit de lijn worden gehaald.

Zolang u goed rekening houdt met de capaciteiten en dat de fysieke maten van de machines overeenkomen, kunt u in principe een verwerkingslijn geheel naar eigen wens opstellen. 

Centrale Aansturing met Noodcircuit: efficiëntie en veiligheid

Wat van de losse machines te samen een verwerkingslijn maakt, is de centrale aansturing. Alle machines hebben hun eigen computer met aansturing, maar om als een lijn te functioneren, moet er een centrale aansturing worden gemaakt die alle machines vanaf 1 centraal punt kan bedienen. Ook moet er een noodcircuit worden aangelegd zodat in geval van een storing of ander probleem de hele lijn gestopt kan worden met 1 druk op de knop.

Gedoseerde Aanvoer: De Sleutel tot Continuïteit

Een van de eerste zaken waarmee rekening moet worden gehouden bij het opzetten van een verwerkings- en sorteerlijn, is een gedoseerde aanvoer van groenten en/of fruit. Dit betekent dat het systeem in staat moet zijn om een constante stroom van producten te ontvangen, zonder overbelasting of onderbenutting van de machines. Dit vereist een goed ontworpen transportsysteem en mogelijk zelfs geautomatiseerde sensoren die de aanvoer reguleren op basis van de capaciteit van de verwerkingslijn.

Bij het aanschaffen van de aanvoer, is het dus belangrijk dat u rekening houdt met de minimale en maximale verwerkingssnelheid van de rest van de verwerkingslijn om een zogenoemde “bottleneck” te voorkomen.

Capaciteiten: Voorkom bottlenecks

Een verwerkingslijn bestaat uit verschillende machines. Vaak begint een dergelijke lijn met een wasmachine waarna de groenten en fruit eventueel gesneden of gesorteerd worden om tot slot verpakt of opgeslagen te worden. Al deze machines hebben nu eigen snelheden waarop ze de toevoer kunnen verwerken. Bij de aanschaf van de tweedehands machines is het dus belangrijk erop te letten dat deze verwerking snelheden bij elkaar in de buurt liggen. Dut u dit niet, dan loopt u het risico dat machines overbelast raken, of juist tijd verdoen door een gebrek aan toevoer.

Fysieke Maten en Ruimte: Het Belang van Compatibiliteit

Een aspect dat eigenlijk de basis vormt voor een goed functionerende verwerkingslijn, is de onderlinge compatibiliteit van de machines in termen van fysieke maten. Het is essentieel dat alle machines naadloos op elkaar aansluiten en samenwerken zonder ruimte beperkingen of conflicten. Is de band van de aanvoer bijvoorbeeld veel breder dan de invoer van de volgende machine, gaat dit onherroepelijk leiden tot problemen.

Daarnaast moet er voldoende fysieke ruimte beschikbaar zijn om de gehele lijn op te zetten en te laten functioneren. Een gedetailleerde plattegrond van de ruimte en zorgvuldige planning zijn hierbij onmisbaar. Vooral transportbanden kunnen veel ruimte innemen, maar door het inzetten van bochtbanden kunnen ze vaak toch een stuk compacter worden opgesteld dan u wellicht verwacht.

Buffer Inbouwen: Kuubskisten voor de opslag

Iets wat bij bijvoorbeeld uien, aardappelen en wortelen al jaren de standaard is, is dat de producten na het verwerken in kuubskisten worden opgeslagen, in afwachting van een koper. Deze manier van werken wordt ook steeds meer de standaard voor andere groenten en fruit, zoals appels en peren. 

Het voordeel van deze manier van werken is dat de producten pas hun laatste bewerking hoeven te ondergaan als ze daadwerkelijk zijn opgekocht. Waar vroeger appels en aardappelen hoofdzakelijk in kilozakken werden verkocht, zijn er nu tal van verwerkingsopties, bijvoorbeeld gesneden, in blokjes of in parten. Hoe het product opgeleverd moet worden, is afhankelijk van de wensen van de koper.

Kortom, door het product na de verwerking op te slaan in kuubskisten, kunt u altijd voldoen aan de vraag.